2011-06-16

Norska oljan sinar snabbt. Svd 20110615

Finanskrisen är över och världen slukar återigen mycket energi, visar den 60:e utgåvan av BP Statistical Review of World Energy, som ofta används som referens av dem som skriver om eller arbetar med energi.
Enligt BP:s chefsekonom Benjamin Kloos är Norge det land där oljeproduktionen sinade snabbast i fjol, med hela 9,4 procent. Det skedde under ett år när världens konsumtion av energi ökade snabbt, med hela 5,6 procent. Man måste tillbaka till 1973, året efter den första oljekrisen, för att hitta en snabbare ökning.
Den snabba ökningen av energikonsumtionen gör också att utsläppen av koldioxid ökar snabbt. Oljan var emellertid inte den största boven, med en ökning av konsumtionen på 3,1 procent. Det var mindre än hälften av ökningen för konsumtionen av kol, som ökade med 7,6 procent i fjol. Kol står nu för 29,6 procent av världens energiproduktion.
Förnyelsebara energikällor ökade snabbt, med hela 15,5 procent. Men eftersom de har en så liten andel står de förnyelsebara energikällorna bara för 1,8 procent av den energi som konsumeras i världen. Vindenergin ökade med 22,7 procent och biobränslen med 13,8 procent enligt BP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar