- Mat och flyg är de livsstilsval som har störst betydelse för klimatet, säger Chalmersforskaren Fredrik Hedenus.
Maten står för 25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och nötkött är en av de största bovarna.
Att äta nötkött är definitivt inte klimatsmart - Chalmersforskarna räknar med att ett kilo nötkött motsvarar 28 kilo koldioxidekvivalenter.
Effektivare hantering av gödsel.
Snabb, effektiv uppfödning.
Kornas foder har betydelse. Det pågår försök med att tillsätta bland annat fett och linfrö till fodret för att minska metanutsläppen.
Effektivare gödsling av åkrarna.
Tyvärr handlar det inte om några dramatiska sänkningar. Sammanlagt skulle åtgärderna kunna kapa utsläppen av växthusgaser med 15-20 procent.
- Att byta diet har mycket större effekt, säger Fredrik Hedenus.
Den som ersätter biffen med kyckling sänker utsläppen med 90 procent. Byter man biff mot bönor blir minskningen hela 99 procent.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar