Det globala miljöarbetet har fått upp farten igen. Efter fjolårets klimatfiasko i Köpenhamn blev det ett genombrott på FN-mötet i Nagoya. Världens länder enades om nya tag för att skydda den biologiska mångfalden.
Trots år av förhandlingar rådde djup oenighet om ett ABS-protokoll, som skulle konkretisera konventionen om biologisk mångfald. ABS står för ?Access and Benefit Sharing? och handlar om tillträde till genetiska resurser och rättvis fördelning av vinsterna när natur utnyttjas. Industriländerna fokuserade på tillträdet, för att utveckla nya mediciner och utsäden, och utvecklingsländerna på fördelningsfrågan, att de också har rätt att ta del av vinster som företag gör när de använder mångfalden industriellt.
Trots utmaningarna enades man och ett protokoll blir juridiskt bindande när 50 länder backat upp det på hemmaplan. Då får vi äntligen ett globalt avtal som kan blockera mycket av det rofferi som vissa företag ägnat sig åt när de själva lagt beslag på mångfaldens skatter.
ABS-avtalet är skäl nog att applådera miljödiplomatin,
men framgångarna sträckte sig längre, delvis tack vare goda insatser från de skickliga svenska förhandlarna och från en starkt engagerad miljöminister Andreas Carlgren. Efter ländernas misslyckande att hejda förlusterna av biologisk mångfald till år 2010 slog Nagoyamötet fast nya visioner och målsättningar.
2011-02-07
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar