2014-12-12

Britter riskerar mörklagd jul

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/britter-riskerar-morklagd-jul_4174401.svd

Storbritannien har världens tuffaste lagstadgade utsläppsmål, som ska nås genom stora satsningar på havsbaserad vind och ny kärnkraft. Men investeringarna sker för långsamt – och vill det sig illa kan britterna drabbas av omfattande strömavbrott redan i vinter....

De senaste åren har Storbritannien genomfört en stor satsning på havsbaserad vindkraft. Önationen har totalt 1 183 kraftverk ute till sjöss – fler än hela resten av världen gemensamt, enligt organisationen Sustainable UK.
Satsningen kan nästan direkt härledas till någon som inträffade för lite drygt åtta år sedan, omkring 10 mil norr om Ramsgate, i den brittiska huvudstaden London. Den 30 oktober 2006 presenterade den brittiska ekonomen Lord Nicolas Stern den utredning som han arbetat med i ett års tid.
Uppdraget var enormt: beräkna kostnaderna av en global uppvärmning med 5 grader till år 2100. Men resultatet var dramatiskt i sin klarhet. “Business as usual” skulle kosta 5–20 procent av världens BNP. Att bromsa utsläppen av växthusgaser skulle bara kosta 1 procent av BNP.
Med rapporten i ryggen kunde det brittiska parlamentet 2008 klubba igenom Climate Change Act, med världens tuffaste lagstadgade utsläppsmål. I lagtexten slås fast att det är regeringens skyldighet att se till att utsläppsnivåerna 2050 är minst 80 procent lägre än nivåerna 1990..

Brittisk energipolitik i korthet

Storbritannien satsar på ”lågkoldioxidtekniker” för att möta sina utsläppsmål, men satsar till skillnad från Tyskland på storskalig produktion. Havsbaserad vind, kärnkraft och tidvattenkraft ses som framtidens energikällor.
Det första tidvattenkraftverket, en 9,5 km lång så kallad tidvattenlagun, ska börja byggas på den walesiska sidan av Bristolsundet nästa år. Samtidigt tvingas kolkraftverk stänga eller byggas om för biomassa.
42 procent ökade den brittiska nettoelimporten med från andra kvartalet förra året till andra kvartalet i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar