2014-10-27

Lägger en kilometer elväg i timmen

http://www.nyteknik.se/tekniknyheter/article3857545.ece

– Att elektrifiera det svenska vägnätet är inget problem. Vi kan lägga en skena i vägbanan i en kilometer i timmen. På ett år kan vi elektrifiera de stora vägarna i landet, säger Peter Knutsson på NCC Roads......

Fakta Fyra projekt får stöd inom Elvägar

  • Trafikverket, Vinnova och Energimyndigheten står bakom projektet Elvägar.
  • Fyra aktörer har gått vidare i projektet: Volvo, som med induktiv teknik vill ladda bussar i Göteborg. Scania vill också ladda bussar induktivt i Södertälje. RUAB (Rosersbergs Utvecklings AB) använder Elways konduktiva teknik. Elväg Gävle och Scania vill testa luftledningar och strömavtagare på taket på delar av E16.

2014-10-18

Scientists: EPA Underestimating Renewables Potential

http://www.climatecentral.org/news/scientists-epa-underestimating-u.s.-renewables-potential-18176

Generating electricity in the U.S. can be a lot greener and more climate-friendly than the Obama administration expects it to be through 2030, researchers at the Union of Concerned Scientists said in an analysis released Tuesday.
...The Union of Concerned Scientists (UCS), a science advocacy organization, says states can reduce emissions even more, by an average of 40 percent by 2030, mainly through the expansion of renewable power production far beyond what the Obama administration may expect from each state....

2014-10-16

Johan Ehrenberg: Snart klipper jag sladden

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3855353.ece

DEBATT. Svenska företag måste stödja solcellsrevolutionen för att rädda elnätet. De stora kraftföretagens politik riskerar systemet med miljoner elkunder som betalar för den infrastruktur som ger storföretagen möjlighet att utvecklas, skriver Johan Ehrenberg.....

...När professor Lennart Söder på KTH utreder det svenska nätsystemet visar han att all solel i Sverige lätt kan lagras och balanseras i vattenkraften. Gör mycket el på sommaren som sparar på vattenkraften och hämta hem på vintern.
Det gör att Sverige har en unik konkurrensfördel i den nya energiförändringen. Sverige måste få ett kvittningssystem, inte för solcellsproducenternas egen skull, utan för hela nätets. Annars börjar fanflykten...

Obalans hotar elmarknaden

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/obalans-hotar-elmarknaden_4013715.svd

Det är viktigt att direktiven till Energikommissionen bättre återspeglar de faktiska utmaningarna. Nu gör regeringspartierna sitt bästa att ytterligare öka obalansen mellan vinter och sommar genom att föreslå utökat stöd till solkraft, skriver Per Kågeson.

...De rödgröna vill påskynda utbyggnaden av vindkraft och solceller. Enligt uppgörelsen ska minst 30 TWh ny el från förnybara källor tillkomma till år 2020. Det innebär en höjd ambitionsnivå jämfört med den ökning med 26,4 TWh förnybar el mellan 2012 och 2020 som utgör grunden för det svensk-norska elcertifikatsystemet....

...Vid ett högt koldioxidpris kan det bli lönsamt att ersätta koks med träkol i metallurgisk industri. Träkolen skulle kunna framställas genom pyrolys varvid den biogas som samtidigt produceras kan användas i gasturbiner för produktion av el i kraftvärmeverk. På längre sikt skulle det innebära att elutbytet från fjärrvärmeunderlaget kan fördubblas jämfört med dagens ångturbiner. Ett sådant bidrag behövs om elförsörjningen vintertid ska kunna tryggas utan kärnkraft....

2014-10-14

Snart är vi alla insektsätare

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/urk-faktorn-enda-hindret-for-krypen-att-hitta-upp-pa-tallriken_4006447.svd

Insekterna har kommit till köket för att stanna. Det kryllar av miljö, hälso- och hållbarhetsskäl som talar för, bara en sak talar emot: att många får kväljningar av blotta tanken att sätta tänderna i ett bröstpansar.

.....
Insekterna löser inte bara problem, de utgör själva en lukrativ affärsidé. Ett statligt brittiskt forskningsinstitut har räknat ut att medan en sojaodlare kan få ut 0,9 ton protein per hektar kan samma yta ge 150 ton protein per år om den används till att odla larver på matavfall.
Varje ton larvprotein gör att 5 ton fisk kan stanna kvar i de utfiskade haven. Utsläppen av koldioxid är dessutom bara en femtedel så stora som vid framställning av djurfoder baserat på fiskmjöl.
Inte undra på att insekter blivit en viktig del i EU:s strategi för att minska importberoendet av djurfoder.

Expanding Antarctic Sea Ice is Flooding ‘Warning Bell’

http://www.climatecentral.org/news/antarctica-ice-melt-sea-level-18155

The spreading sheet of sea ice around Antarctica could be viewed as a napkin being draped over a monstrous water pistol. If, that is, the gelid napkin was a self-assembling machine that could reach beneath itself, aim the squirt gun at the planet’s shorelines, and squeeze the trigger.......

2014-10-07

”Hög tid för klimatets plan B: Skapa tull- och skatteallians”

http://www.dn.se/debatt/hog-tid-for-klimatets-plan-b-skapa-tull-och-skatteallians/

Globalt avtal osannolikt. Att hoppas att innovationer löser klimatproblemet är riskfyllt. Att betala länder för att hålla fingrarna borta från billiga kolreserver blir dyrt. Nytänkande krävs. Sverige kan ta initiativ till ny EU-baserad allians med gemensam klimatskatt och klimattullar, skriver miljöekonomen Håkan Pihl.
.....
Här är ett förslag. Skapa en internationell klimatallians med EU som kärna. Hörnpelarna i en sådan allians skulle vara att medlemmarna i sina länder inför ett pris på klimatpåverkan (exempelvis genom koldioxidskatt) samt en gemensam klimattull på varor från länder som inte tar eget klimatansvar. Därmed skulle länder som inte tar ansvar och begränsar sina utsläpp ändå tvingas betala ett pris för sin klimatpåverkan, åtminstone när de exporterar till länder i klimatalliansen.
....

2014-10-01

Svenskarnas utsläpp ökar rejält – utomlands

http://www.svt.se/nyheter/val2014/sveriges-utslapp-okar-rejalt-utomlands

Regeringen beskriver ofta stolt att Sveriges klimatutsläpp har minskat. Men SVT:s granskning visar att detta bygger på ett ofullständigt sätt att mäta utsläpp, och att våra totala utsläpp ökar

....

Utsläppen går ned inom landet

Naturvårdsverkets siffror visar att våra utsläpp inom Sveriges gränser har gått ner, med ungefär 20 procent sedan 1990. Det är så man ofta mäter inom internationella klimatförhandlingar.
Men då räknas alltså inte svenska folkets utlandsresor in, och inte heller alla de utsläpp som genereras av varor vi svenskar köper och konsumerar. Räknar man i stället de totala utsläppen vi svenskar ger upphov till, även utomlands, så har alltså siffran ökat rejält.

Totalsiffra beskriver bäst

Och Naturvårdsverkets klimatexpert är tydlig med att totalsiffran, den som ökar, är den som bäst beskriver hur vi svenskar faktiskt lever.
Ja, då är siffran som räknar in all konsumtion en bra indikator på huruvida vi lyckas med att få våra livsstilar hållbara, säger Lars Westermark.
Och det gör vi alltså inte. Det blir värre och värre?