2014-06-26

”Satsa på koldioxidlagring i Östersjön”

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3834667.ece

DEBATT. Koldioxidavskiljning och lagring, CCS, är väsentligt för Sveriges framtida klimatneutralitet. Och det bör göras i Östersjöregionen, anser Per Arne Nilsson, projektledare Bastor och Lars B Johansson, miljöchef Eforsk.

....
Vi har belyst ovan att processindustrin med klimatfrågan står inför stora utmaningar. Få länder har växthusgasutsläpp som i Sverige, där tung, tillverkande industri med global konkurrens, står för cirka 30 procent av totalen. Det är skäl nog att bygga inhemsk kompetens kring CCS. Rätt hanterat kan positionen med skogsråvara och en stark skogsindustri ge möjligheter till industriell utveckling, som ett resultat av skärpta utsläppskrav.
Samtidigt finns i landet betydande akademisk kompetens, inom CCS-relaterad forskning och utveckling. Genom att samla aktörerna i gemensamma projekt, läggs grunden för synergier och högre effektivitet inom innovationsarbetet. En samlad satsning kan också göra Sverige mer attraktivt för utländska forskare och för internationella forskningssamarbeten.

Per Arne Nilsson, konsult och projektledare Bastor
Lars B Johansson, professor i miljöteknik och miljöchef Elforsk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar