2014-04-08

Ingenjörer: Lagring av koldioxid räddar klimatet. Ny Teknik 20140402

Maria Ask, bergsingenjör och docent vid Luleå tekniska universitet, tycker att koldioxidlagring är en bra metod för att på kort sikt minska utsläppen.
- Det häftiga med koldioxidlagring är att det egentligen är ett sätt att härma naturen. Den flytande koldioxid som pumpas ned i berggrunden kommer till slut att bli berg, vilket är ett naturligt sätt för berg att bildas.
 
....Hon är verksam i projektet Swedstore som undersöker förutsättningarna för koldioxidlagring i berggrunden i Sverige. Projektet finansieras av energimyndigheten och drivs främst av universiteten i Uppsala, Luleå och Lund tillsammans med Statens geologiska undersökning. Maria Asks uppgift är att mäta om berggrunden klarar av spänningen som koldioxidlagringen innebär.
- Det är en bra teknisk lösning men det är inte bara att pumpa i. Det är viktigt att hitta en plats där det inte kommer ut ur marken igen. Vi har hittat två intressanta platser som vi utreder om det är möjligt att använda. Än så länge är det endast en ansökan som vi lämnat in. Går det bra kommer vi att provborra. Det är viktigt att det bedrivs sådan här forskning och att vi har en inhemsk kompetensförsörjning i Sverige....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar