http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/vi-ar-ekologiska-analfabeter-menar-carl-folke-professor-i-naturresurshushallning_3441938.svd
EKO-EKONOMI ”Vi har frikopplat oss mentalt från naturen och ser den antingen som något trevligt att besöka eller som ett hinder för utveckling. Vi behöver förändra vår syn på naturen och förstå att vi är beroende av den för vår egen välfärd”, menar professor Carl Folke.
– Vi människor har blivit ekologiska analfabeter i vår vardag. Vi ser inte längre sambanden mellan naturen och utvecklingen av våra samhällen och ekonomier, säger Carl Folke, professor i naturresurshushållning.
Han är chef för Beijerinstitutet som är ett internationellt forskningsinstitut med fokus på ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademin. Dessutom är han forskningschef vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Där forskar man främst om så kallade socialekologiska system, det vill säga system där människa och natur studeras som en helhet. Fokus ligger på systemens förmåga att klara av förändring.
...
– Ekosystemtjänster är som ett naturens BNP med gratis råvaror som naturen ger oss och gratis tjänster som naturen gör åt oss, genom att skapa bördiga jordar, rena luft och vatten, pollinera grödor, buffra stormar och klimatvariationer, producera mat och reglera vattencykeln.
Men naturens gratisarbete mäts inte i det ekonomiska måttet Bruttonationalprodukten (BNP).
– Istället ökar ett BNP om ett land hugger ner all sin skog och fiskar ut alla sina fiskevatten. Även en oljetanker som går på grund visar sig som en välfärdsökning enligt BNP eftersom saneringsarbetet skapar arbetstillfällen och ökar försäljningen av viss sorts teknik. Men effekterna på naturen syns sällan. BNP är ett dåligt mått som bara fångar delar av verkligheten, säger Carl Folke....