2014-04-29

Extremväder tros fortsätta. SVD 20140429

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/extremvader-tros-fortsatta_3503896.svd

Det värsta är inte över varnar meteorologer, samtidigt som räddningsarbetare fortsätter sökandet efter överlevande efter att tornador lämnat ett spår av förödelse i södra USA.
 
...De värsta riskområdena spås vara i delstaterna Mississippi, Alabama och Tennessee....

2014-04-27

”Utbyggnad av förnybar energi måste skaka om” Ny Teknik 20140320

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3821532.ece

DEBATT. Det är en revolution som pågår i vårt energisystem och revolutioner är aldrig väl avvägda, inte ens de industriella. En kraftig expansion av förnybar energi kommer att, och ska, skapa konvulsioner i den rådande ordningen, skriver professorn i industriell utveckling Staffan Laestadius.

... En kraftig expansion av förnybar energi kommer att, och ska, skapa konvulsioner i den rådande ordningen. Föreställningen om vad som är topplast respektive baslast kommer att utmanas. Prisbildningsmekanismerna måste ses över. De europeiska kolbaserade kraftverken måste fasas ut. Kanske måste vindkraften vara överdimensionerad för att klara topplaster, kanske måste man komplettera vindkraftparkerna med svagvindsanläggningar, kanske måste man bygga pumpar vid varje vattendamm för att lagra överskottsel, kanske måste man kraftigare styra konsumtionsefterfrågans variationer, kanske måste man bygga ett halvdussin överföringskablar (typ NorNed-kabeln) till kontinenten, kanske måste man tydligare ändra i skatter och avgifter för att incitamenten i systemet ska fungera, kanske måste den samlade energiefterfrågan dämpas, kanske .....
Inget av detta är termodynamiskt omöjligt eller tekniskt orimligt. En genomgripande industriell omvandling bort från kolberoendet, däremot, är nödvändig. Jag har i min bok Klimatet och välfärden lanserat idén att Sverige - som ett av sina bidrag till det nordeuropeiska klimatarbetet - ska producera 140 TWh vindkraft. Den kan användas för att ersätta kärnkraften om man vill, för att elektrifiera transportsystemet om man vill, för att bli en ny exportnäring och hjälpa till med Energiwende i Tyskland om man vill....

2014-04-23

Europa bör låta bli skiffergasen. SVD 20140423

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/3487748.svd

Krisen i Ukraina En utbyggnad av skiffergasen i Europa vore ett fatalt misstag. Det vore djupt tragiskt om krisen i Ukraina skulle leda till förhastade åtgärder som de facto skulle låsa Europa än mer fast i fossilekonomin, skriver Anders Wijkman.

2014-04-14

IPCC:s rapport: Bråttom att minska utsläppen om vi ska klara klimatmålen. DN 20140413

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ipccs-rapport-brattom-att-minska-utslappen-om-vi-ska-klara-klimatmalen/

Det krävs drastiska åtgärder och det är bråttom. Men det är fortfarande möjligt att begränsa uppvärmningen till två grader vid seklets slut enligt FN:s klimatpanels rapport som presenteras i dag söndag.
– Vi har endast några få år på oss att börja vidta åtgärder. Om vi fortsätter som nu fram till 2030 är det mycket osannolikt att vi sedan skulle kunna vända skutan och klara oss under två graders uppvärmning, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av rapportens huvudförfattare.....

...Utsläppen måste minska med mellan 40 och 70 procent till 2050, enligt rapporten. Det är framför allt fyra saker som krävs för att klara målet:
· Avskaffa subventionerna för fossila bränslen.
· Införa utsläppsrätter eller skatt på koldioxid.
· Ge stöd och bra villkor för förnybar energi.
· Förhandla fram internationella avtal så att alla länder inför samma åtgärder.
– Att detta är vad som krävs visste ju många av oss redan innan. Men det nya är att IPCC nu har enats om det, säger Thomas Sterner....

2014-04-11

En lite mer hoppfull klimatrapport. Ny Teknik 20140409

http://www.nyteknik.se/asikter/ledare/article3819249.ece

LEDARE. På söndag presenterar FN:s klimatpanel, IPCC, sin tredje rapport om klimatförändringarna. Men en del av slutsatserna har redan läckt ut, innan rapporten är klar.

....
IPCC-rapporten pekar i stället på möjligheten med en dramatisk utbyggnad av förnybar energi, där solenergi har störst potential tack vare fallande kostnader och ökad effektivitet. Mellan 2005 och 2012 ökade investeringarna i solenergi 25 gånger.
Men utbyggnaden behöver tre- eller fyrdubblas.
IPCC pekar på att mer kärnkraft behövs, samtidigt som utvinningen av kol-, gas- och oljelager bör begränsas kraftigt. Bara mellan 15 och 30 procent av reserverna får användas om halten CO2 i atmosfären ska hållas inom relativt hanterbara nivåer.
 
Utmaningen blir tuff, inte minst med tanke på att mäktiga oljebolag, som Exxon och Shell, hellre försvarar sina tillgångar än investerar stort i förnybar energi.

2014-04-10

Oslo är som gjort för elbilen. Ny Teknik 20131004

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3774603.ece

Elbilarna susar fram i bussfilen, fyller gratisparkeringar och slipper vägavgifter. Ny Teknik har besökt Oslo, elbilens huvudstad.

2014-04-08

Ingenjörer: Lagring av koldioxid räddar klimatet. Ny Teknik 20140402

Maria Ask, bergsingenjör och docent vid Luleå tekniska universitet, tycker att koldioxidlagring är en bra metod för att på kort sikt minska utsläppen.
- Det häftiga med koldioxidlagring är att det egentligen är ett sätt att härma naturen. Den flytande koldioxid som pumpas ned i berggrunden kommer till slut att bli berg, vilket är ett naturligt sätt för berg att bildas.
 
....Hon är verksam i projektet Swedstore som undersöker förutsättningarna för koldioxidlagring i berggrunden i Sverige. Projektet finansieras av energimyndigheten och drivs främst av universiteten i Uppsala, Luleå och Lund tillsammans med Statens geologiska undersökning. Maria Asks uppgift är att mäta om berggrunden klarar av spänningen som koldioxidlagringen innebär.
- Det är en bra teknisk lösning men det är inte bara att pumpa i. Det är viktigt att hitta en plats där det inte kommer ut ur marken igen. Vi har hittat två intressanta platser som vi utreder om det är möjligt att använda. Än så länge är det endast en ansökan som vi lämnat in. Går det bra kommer vi att provborra. Det är viktigt att det bedrivs sådan här forskning och att vi har en inhemsk kompetensförsörjning i Sverige....

Skitigaste storindustrin i Sverige har städat upp. Ny Teknik 20140402

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3818092.ece

Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall var länge den skitigaste storindustrin i Sverige. Ensam stod den för nästan hela Sveriges utsläpp av växthusgasgruppen PFC. Nya ryska ägare investerade i modern teknik och det har gett framgång. Förra året hade Kubal 82 procent mindre utsläpp av PFC än 2008.

...Utsläppen av klimatpåverkande perfluorerade föreningar PFC minskade från 35 ton under Söderberg-tiden till knappt 10 ton 2012 och 6,3 ton 2013. Det motsvarar i växthusverkan en minskning från 235 000 ton koldioxid före ombyggnaden till 43 000 ton 2013....

Obalans i globala miljöprocesser påverkar människors hälsa. Läkartidningnen nr 14 2014 Volym 111

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2014/04/Obalans-i-globala-miljoprocesser-paverkar-manniskors-halsa/

Nio globala miljöprocesser är avgörande för att säkra stabila förhållanden på jorden. Det handlar bland annat om klimatet, världshaven, ozonskiktet och den biologiska mångfalden. Alla nio påverkar redan i dag människors hälsa.
                
Johan Rockström, professor i miljövetenskap, chef
Fredrik Moberg, fil dr, kommunikationsrådgivare/forskare; verksamhetschef, Albaeco
fredrik@albaeco.com
båda Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet




 

”Vi är ekologiska analfabeter” SVD 20140408

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/vi-ar-ekologiska-analfabeter-menar-carl-folke-professor-i-naturresurshushallning_3441938.svd

EKO-EKONOMI ”Vi har frikopplat oss mentalt från naturen och ser den antingen som något trevligt att besöka eller som ett hinder för utveckling. Vi behöver förändra vår syn på naturen och förstå att vi är beroende av den för vår egen välfärd”, menar professor Carl Folke.

– Vi människor har blivit ekologiska analfabeter i vår vardag. Vi ser inte längre sambanden mellan naturen och utvecklingen av våra samhällen och ekonomier, säger Carl Folke, professor i naturresurshushållning.
Han är chef för Beijerinstitutet som är ett internationellt forskningsinstitut med fokus på ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademin. Dessutom är han forskningschef vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Där forskar man främst om så kallade socialekologiska system, det vill säga system där människa och natur studeras som en helhet. Fokus ligger på systemens förmåga att klara av förändring.

...
– Ekosystemtjänster är som ett naturens BNP med gratis råvaror som naturen ger oss och gratis tjänster som naturen gör åt oss, genom att skapa bördiga jordar, rena luft och vatten, pollinera grödor, buffra stormar och klimatvariationer, producera mat och reglera vattencykeln.
Men naturens gratisarbete mäts inte i det ekonomiska måttet Bruttonationalprodukten (BNP).
– Istället ökar ett BNP om ett land hugger ner all sin skog och fiskar ut alla sina fiskevatten. Även en oljetanker som går på grund visar sig som en välfärdsökning enligt BNP eftersom saneringsarbetet skapar arbetstillfällen och ökar försäljningen av viss sorts teknik. Men effekterna på naturen syns sällan. BNP är ett dåligt mått som bara fångar delar av verkligheten, säger Carl Folke....

2014-04-07

Professorer: Missuppfattningar om ”Baskraft”. Ny Teknik 20140405

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3818602.ece

REPLIK. Man kan tycka vad man vill om olika kraftslags ekonomi och miljöpåverkan, men krav på ”baskraft” är inte korrekt, skriver professorerna Ola Carlson och Lennart Söder samt ordförande för Svenskt VindkraftsTekniskt Centrum, Matthias Rapp....