2013-06-01

Rea på utsläppsrätter hotar nyinvesteringar. Ny Teknik 20130522

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3698116.ece
Priset på en utsläppsrätt för ett ton koldioxid ligger på drygt 3,6 euro, en tiondel av vad det kostade från början. Följden kan bli att det inte lönar sig att investera i förnybar energi.

Fakta Ett överskott på 2 miljarder

Det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter infördes 2005, och är en del av Kyotoprotokollet. Det kallas för EU ETS, European union emission trading system.
Syftet är att sätta ett pris på koldioxid för att minska utsläpp, där företag som minskar sina utsläpp kan sälja utsläppsrätter.
Under 2013 uppskattas att det finns ett överskott på cirka två miljarder utsläppsrätter i Europa, och nivån förväntas vara densamma fram till 2020. Det är det som menas med ­uttrycket ”ett förlorat ­decennium” för miljö­investeringar. Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet
 
Vad händer nu?
– Nu är det interna förhandlingar. Sedan ska miljöutskottet och parlamentet rösta igen. Ett tecken på att det kan bli ett annat beslut är att elva ledamöter har ändrat sig och vill rösta ja nu, som röstade nej förut, och bara tre vill i stället rösta nej, säger Carl Schlyter (MP), ledamot i EU-parlamentet och sitter i miljöutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar