2012-12-19

EU-miljard till svensk energiteknik. Ny Teknik 20121219

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3606762.ece
Förgasning, pyrolysolja och vindkraft i kallt klimat. Tre svenska energiprojekt får dela på en miljard kronor i EU-satsningen NER300.
Ett av projekten är Gobigas 2, Göteborg Energis satsning på att omvandla spill från skogsbruket till fordonsgas med hjälp av förgasning.
-Jag är jätteglad. Pengarna ska gå till den andra etappen i vårt förgasningsprojekt, säger Åsa Burman, som är projektchef och vd för Gobigas.
Det kolhaltiga bränslet förgasas vid ungefär 850 grader i en syrefri miljö. Då bildas syntesgas, en blandning av kolmonoxid och vätgas. Gasblandningen omvandlas i flera processteg till metan, som kan matas ut i det befintliga gasnätet. Anläggningen ska ha effekten 20 megawatt biogas, tillräckligt för att försörja 15 till 20 000 fordon, enligt Gobigas beräkningar
Pyrogrot, som drivs av BillerudKorsnäs, ska tillverka grön pyrolysolja av skogsrester som grenar, toppar och stubbar. Målet är att bygga en fullskaleanläggning vid Skärblacka bruk.
Vindparken Blaiken, ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och Fortum, bygger vindturbiner optimerade för kallt klimat. De ska klara temperaturer under minus 30 grader och svåra isförhållanden. Den totala effekten på de 90 turbinerna i vindparken ska bli 225 megawatt.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar