2012-09-28

El Niño

http://sv.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o 
El Niño är ett återkommande kombinerat klimat och hydrologiskt fenomen i Stilla havet. Det uppträder oftast vart fjärde till sjunde år strax efter jul och kan hålla i sig runt 12 till 17 månader men ibland längre eller kortare beroende på styrkan. De senaste 15 åren har intervallen dock blivit kortare.
Namnet är spanska för "pojken" och syftar på Jesusbarnet, som sägs ha fötts vid juletid. El Niño är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar och påverkar stora delar av världen. I Indiska Oceanen och Atlanten finns liknande fenomen, men de är inte alls lika kraftfulla. Det finns tecken, som tyder på att El Niño har ett inflytande även över dessa. Under El Ninõ-perioder stiger också jordens medeltemperatur.

La Niña är beteckningen på den period som följer, när El Niño-perioden är avslutad. La Niña är El Ninõs motsats. Nu blir i stället havsvattnet i de östra och centrala Stilla havet ovanligt kallt medan motsatsen gäller i havet utanför Indonesien och Australien. Till skillnad från El Niño sänker La Niña jordens medeltemperatur. För närvarande(mitten av mars 2008) befinner sig världen i en stark La Ninã-period. Detta medförde att vintern 2007/2008 globalt sett var den kallaste på 14 år. Klimatforskarna menar emellertid att den förhållandevis kalla vintern i världen 2007/2008 inte på något sätt innebär att den pågående uppvärmningen av jorden hejdats (se global uppvärmning). Tvärtom menar man att jordens medeltemperatur åter kommer öka markant så snart La Ninã-perioden är slut och den gångna vintern var trots La Ninã ändå varmare än normalt jämfört med perioden 1901-2000. El Ninõ och La Ninã bildar tillsammans södra oscillationen, även kallad ENSO. 

2 kommentarer: