2011-12-29
Att minska utsläpp löser inte problemen. SVD 20111229
2011-12-27
Året runt-grödor kan hejda växthuseffekten. DN 20111223
– Om bara två procent av jordens grödor byttes ut så skulle det få mätbara konsekvenser för mängden koldioxid i atmosfären, säger Douglas Kell, professor i biokemi på universitet i Manchester, till DN.se.
I dag är mängden koldioxid 385 miljondelar av atmosfärens volym. Om man ersatte all jordens grödor inom jordbruket med grödor utvecklade enligt det här konceptet skulle det, enligt Douglas Kells beräkningar, kunna ge en sänkning av koldioxidhalten med 118 miljondelar. Detta skulle drastiskt förändra klimatläget i världen. Det värde man då får, 267 ppm av atmosfärens volym, ligger på samma nivå som före den industriella revolutionen.
Men det finns två problem: Utvecklingsarbetet med grödorna är bara i sin inledning, och frågan är vem ska betala för att utveckla grödorna.
– Det finns i dag inga marknadsmekanismer som gör att man tjänar på att utveckla grödornas rötter och på så sätt förbättra miljön. Men sådana mekanismer finns runt hörnet, säger Pär Aronsson på Sveriges lantbruksuniversitet till DN.se.
Men det är kanske en ännu längre bit kvar innan grödorna har utvecklats. Forskaren Ed Buckler på Cornell Universitetet arbetar just nu med att utveckla majs enligt det här konceptet. Han tror dock att det kommer att ta minst fem år att identifiera de rätta generna, och därefter ytterligare femton år att arbeta fram grödan.
Kommentar: Uppgiften är således att binda kol i marken! Men idén att blöja ned biokol i marken enl. Folke Günther går kanske snabbare att utveckla.
/Tord
Oväntade lösningar kan vänta runt hörnet . SVD 20111227
Kell menar, något förenklat, att eftersom växter pumpar ner kol i marken via sina rötter så innebär längre rötter att mer kol lagras under jord i stället för att frigöras i luften. Kell får visst stöd från den svenska ekologidocenten Pär Aronsson på SLU, som i DN (23/12) kallar idén innovativ och menar att den kan göra stor skillnad för koldioxidbalansen. Kell själv menar att det räcker med att byta ut två procent av jordens grödor för att det ska ge mätbara effekter på mängden koldioxid i atmosfären.
Klimatproblematiken är reell, men de hittills föreslagna lösningarna behöver inte vara de bästa. Nyårslöftet för 2012 bör vara att lyssna mindre på alarmister.
Kommentar: Intressant artikel där möjligheten att lagra kol i marken lyfts fram. Men den sista meningen kan ju inte leda till annat än att fokus på klimatförändringarna alldeles i onödan minskar.
/Tord
2011-12-21
”Underjordisk koldioxidförvaring har gått i stå”
I augusti 1986 fick man en illustration på riskerna med lössläppt koldioxid. Vid lake Nyos i Kamerun i Afrika kokade naturligt bildad koldioxid upp ur sjön i form av ett jättelikt moln. 1700 människor och tio gånger fler djur dog inom loppet av några minuter.
Flera debattartiklar på den här sidan förutom publicerad litteratur visar att det finns ett alternativ till CCS som heter CCR där R står för Recycling. Man fångar upp koldioxiden på samma sätt som i CCS men man kombinerar koldioxiden med väte och producerar metanol som kan ersätta bensin eller DME som i sin tur kan ersätta dieselolja. Man skapar på det sättet ett kretslopp för koldioxiden och man slipper plocka upp mer fossila bränslen från jordens innandömen till allt högre kostnader.
Koldioxidlagring på väg begravas. Ny Teknik 20111214
Vattenfall avbryter sitt tyska miljardprojekt med koldioxidavskiljning i brunkolsverket Jänschwalde i östra Tyskland. Det är det största bakslaget hittills för Vattenfalls satsning på renare kolkraftverk.
Kolkraftverket Longannet, öster om Glasgow, skulle bli det brittiska flaggskeppet för koldioxidlagring, CCS. Men projektet föll samman i oktober, eftersom det inte gick ihop ekonomiskt.
Även CCS-projektet i Hunterston vid Skottlands västkust, är i gungning sedan kommunfullmäktige i North Ayreshire uttalat sig mot projektet. Där handlar det om ett stort nytt kolkraftverk.
Om anläggningen trots allt blir av kommer den bara att lagra 20 procent av koldioxiden.
En faktor som slår hårt mot ekonomin är att utsläppsrätterna för koldioxid har fallit till strax över 10 euro per ton. Därmed kostar det mycket mer att lagra koldioxid än att släppa ut den i luften. När EU 2007 presenterade sin klimatpolitik var förväntningen att priset skulle bli 30–40 euro.
Vattenfall uppskattade då att fullt utvecklad CCS skulle bli lönsam vid ett koldioxidpris på 20 euro. På en CCS-konferens i Peking nyligen sa USA:s energiminister Steven Chu att det krävs närmare 60 euro.
(10 euro/ton = c:a 10 öre/kg)Klimatsyndaren inför CO2-skatt. Ny Teknik 20111214
Skatten kommer att få en klart styrande roll inom kraftsektorn, där den innebär ett påslag på över 30 öre/kWh för vissa kraftverk.
BMJ group blog
skriver:
Tracey Koehlmoos
who is programme head for health and family planning systems at ICDDR,B and adjunct professor at the James P Grant School of Public Health, BRAC University, Dhaka, Bangladesh.
The Health and Security Perspectives of Climate Change - How to secure our future wellbeing
Klicka på "statement"så kommer du in på:
Statement calling for urgent action on climate change.
2011-12-13
Chalmers gör metanol av solljus. Ny Teknik 20111213
Så här ska det fungera: Solljuset träffar paneler med en fotokatalytisk yta som skräddarsytts för att fånga in så mycket solljus som möjligt. Energin används för att spjälka vatten till vätgas och syrgas. Koldioxid som annars hade släppts ut i atmosfären fångas in och reagerar med vätet och bildar metanol, CH3OH.
Enligt Dinko Chakarov är det fler företag och forskargrupper runt om i världen som nu inriktar sig på att tillverka metanol istället för vätgas. I projektet deltar till exempel isländska Carbon Recycling som redan har en process för att tillverka metanol genom elektrolys.
Ett annat sätt att tillverka metanol är att utgå från biomassa. En sådan anläggning planeras till exempel i Sverige av Björn Gillberg.
Men Dinko Chakarov anser att det en ”omväg” att tillverka metanol från biomassa. Solenergin tillvaratas 50 gånger mer effektivt om den kan fångas direkt och utnyttjas i de kemiska reaktionerna.
- Även jämfört med elektrolys är detta en direkt och mer effektiv metod, säger Dinko Chakarov.
Färdplan på övertid för klimatet. (Durban) SVD 20111211
Färdplanen innebär att de stora utsläppsländerna av koldioxid, varav Indien och Kina tillsammans med USA är de största, har anslutit sig och inga undantag görs.
- Det är en seger för klimatförhandlingarna men inte för klimatet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson om den färdplan som beslutades på klimatmötet i Durban.
Han säger att färdplanen saknar innehåll och konkreta beslut för att stoppa den globala uppvärmningen. Axelsson anser att det mötet framför allt lyckats med är att hitta fortsatta samarbetsformer som kanske kan resultera i kvalitet och innehåll.
2011-12-12
Soldalen modell för Kinas framtidsstad. Sydsvenskan 20111205
EZHOU. Sydsvenskan möter 53-årige Huang Ming i Soldalen, ett stort demonstrationsområde för solenergi som han har låtit bygga i Dezhou i Shandongprovinsen i ett försök att få kineserna frälsta på miljövänlig energi.
Alternativet till alternativ energi är katastrof, varnar han.
– Redan för sexton år sedan var vår slogan ”Köp våra produkter för en blå himmel och för nästa generation!”.
Det låga priset har gjort att Kina har mer än 80 procent av världens kapacitet av solvattenvärmare. Det är också det prisjuryn tar fasta på i sin presentation av pristagaren, där den skriver att Huang Mings solceller är ”ett realistiskt alternativ till fossila bränslen och kärnkraft”.
Tragedierna på Påskön Ny Teknik 20111109
Efter att en rad nya expeditioner med antropologer och ekologer besökt ön anses det klarlagt att Heyerdahl hade fel, och att Påskön koloniserades på 1200-talet av polynesier från väster. Med sig hade kolonisterna både höns och frön till sina traditionella grödor, men olyckligtvis även råttor som fripassagerare. Biologerna har kunnat visa att kokospalmerna snart försvann, eftersom deras nötter åts av råttorna innan de hunnit gro.
Under 500 år levde invånarna sedan helt utan kontakt med omvärlden. Landet odlades upp, skogen fälldes till virke och bränne. Någon gång på 1400-talet var alla träd borta, alla djur och fåglar utom hönsen och råttorna utrotade, och befolkningen stod inför en ekologisk katastrof. Det strävsamma arbetet med att hugga stenmonument över sina avlidna upphörde när inbördeskrig mellan öns klaner slet sönder samhället. Befolkningen förskansade sig i underjordiska grottor för att skydda sig mot sina fiender.
Påskön var en ensam ö i universum, och dess samhälle kollapsade av miljöförstöring.
Marocko storsatsar på solenergi. Di.se 111121
Marocko har tagit fram en nationell plan för att bygga totalt fem stora solenergianläggningar fram till 2020. Investeringarna kommer att uppgå till motsvarande 64 miljarder dollar, cirka 434 miljarder kronor, skriver Financial Times.
Kommentar: Detta måste vara framtiden!
Durban: Klimatkompromiss i sista stund. Di.se 201211
Efter nära två dygns övertid var kompromissen klar: FN:s klimatmöte i Sydafrika enades om en färdplan för minskade utsläpp av växthusgaser.
Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane, ordförande för mötet, klubbade på söndagsmorgonen fyra plattformar för det fortsatta klimatarbetet, varav färdplanen var en och ett förlängt Kyotoprotokoll en annan.
2011-12-06
Global warming 'confirmed' by independent study. News/science-environment. 21 October 2011.
Gruppen har letts av den tidigare klimatskeptikern Richard Muller.
Gruppen ber nu om ursäkt enl. följande:
"It is now time for an apology from all those, including US presidential hopeful Rick Perry, who have made false claims that the evidence for global warming has been faked by climate scientists."
Detta är ju en högeligen intressant studie som slår undan benen för allt tal om "Climategate".
CO2 Skyrockets Despite Economy
Unlike other recessions, where emissions dipped for years, the last one offered only a year of respite from accelerating emissions, and only a paltry 1.4 percent in total.
By 2010, CO2 emissions skyrocketed 6 percent higher, for a world record 10 billion tons, with 2011 following suit.
Looks like all sides of the political bickering are to blame.This level of emissions now puts the world firmly on course for the 'worst case' global-warming scenario, where worldwide temperatures would rise between 7.2°F and 10.8°F (4°C and 6°C) by 2100.