2011-05-14

Så byggs nya miljöstaden. Ny Teknik 20110504.

Tysta, energisnåla hus som står emot framtidens klimat. Kretslopp som tar till vara matavfall och urin. Norra Djurgårdsstaden ska bli en miljöförebild för hela världen.

Det viktigaste är att stadsdelen ska vara helt fossilbränslefri till år 2030, och att den ska vara klimatpositiv.

Fakta Fem forskningsprojekt ska göra stadsdelen klimatsmart

* Informationsteknik för hållbarhet. Ska utveckla tjänster inom hållbara transporter, e-hälsa, virtuella mötesplatser samt lösningar som gör det enkel att mäta, avläsa och styra den egna förbrukningen av allt från värme till avfall.

* Smart grid. Det intelligenta el- och distributionsnätet är en viktig del av den nya miljöstaden. Projektet omfattar i dag inte värme.

* Innovation för hållbar stadsutveckling. Ett Vinnova-projekt som innehåller en innovationsprocess som ska göra det möjligt att uppnå klimat-, miljö- och hållbarhetsmålen.

* Modeller att följa upp hur byggherrarna uppnår målen. Forskare vid KTH och staden tar fram system för att kontrollera att de som bygger uppfyller de tuffa krav som Stockholm stad ställer.

* Clinton Climat Initiative. Norra Djurgårdsstaden är ett av 18 projekt i världen som ingår i ett globalt klimatprogram som initierats av Clinton Climate Initiative (CCI).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar