2011-03-01

Guld i gröna skogar. DN 20110301.

FN har utnämnt år 2011 till det internationella skogsåret, och livsmedels- och jordbruksorganisationen FAO har i samband med invigningsceremonin släppt en rapport om tillståndet i världens skogar.
En rapport som för övrigt borde lägga viss sordin på stämningen. För enligt FAO skövlas fortfarande mer skog än det växer till, om än i något långsammare takt än tidigare. I Brasilien och Indonesien avverkas tropisk skog alltjämt i hög takt, och på den australiska kontinenten har oväntat mycket skog gått förlorad i ihållande skogsbränder. I Kina och Indien, däremot, har andelen skogsbeklädd mark ökat något.
Miljöförstöring är inte bara en fråga om rara arter eller eterisk grönska. När mark eroderar och vatten fiskas ut förlorar människor livsuppehället. Konflikt och tumult följer, liksom storskalig migration och social oro. 2011 års tema inskränker sig inte heller till bark och mull, utan behandlar i förlängningen villkoren för mänsklig överlevnad. Den insikten borde, om ingen annan, leda till att internationella skogsåret får mer än symbolisk betydelse.

Bra Ledare i DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar