2011-03-24

Klimat- och energistrategi med nya klimatmål för Jönköpings län

Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag till regional Klimat- och energistrategi inom ramen för ett regeringsuppdrag samt förslag till nya klimatmål för Jönköpings län.

Visionen innebär att Jönköpings län till år 2050 ska vara ett plusenergilän, vilket betyder att behovet av energi har minskat och att den förnybara energin ger ett överskott.

2011-03-23

Så skapar du gödsel av kisset. Ny Teknik 20110316.

Urin från människan kan bli en ny handelsvara som gödsel. Men först måste den renas från läkemedelsrester. Svenska forskare har visat att det görs bäst redan i toalettstolen.
Rent praktiskt kräver tekniken att fastigheten har toalettstolar som separerar urin och fekalier samt att oxidationsutrustning och mellanlagringstankar installeras i fastigheterna.
I urinen finns rester av de läkemedel som vi människor äter och flera av dem har visat sig kunna påverka djurlivet. Dit hör det syntetiska hormonet etinylöstradiol, som finns i p-piller, samt det smärtstillande ämnet diklofenak, som bland annat finns i Voltaren.
Andra ämnen som kan komma ut genom urinen är t.ex: Karbamazepin (mot epilepsi), Risperidon (mot Schizofreni) och Ciprofloxacin (antibiotikum).

2011-03-22

Här ligger en guldgruva. Ny Teknik 20110316.

Tio minuter i knappt 300 grader.

Att ersätta fossilt kol med biobränsle är ett sätt att minska världens utsläpp av koldioxid. Men det finns problem. Biobränslen som flis tar stor plats vid transporter, blir lätt fuktigt, är svårt att mala och har förhållandevis lågt energiinnehåll.

Umeåföretaget Bioendevs lösning är att rosta flisen i syrefri miljö vid knappt 300 grader. Efter tio minuter har det förvandlats till ett torrt, sprött och energirikt material som dessutom stöter ifrån sig vatten.

- Energiinnehållet ligger i klass med bättre brunkol. Vi kallar det grönt kol, säger Anders Nordin, professor i energiteknik vid Umeå universitet och en av företagets grundare.

Processen, som liknar den vid kafferostning, kallas torrefiering

Kommentar: Detta kol bör också kunna användas som jordförbättringsmedel, och då ligger det också kvar i jorden i tusentals år.
/Tord

2011-03-21

Jordens resurser nära att ta slut. SVD 20110321.

"Människans livsstil är på kraftig kollisionskurs med naturen. Lösningen är en helt ny ekonomisk modell. Men i stället för att agera fortsätter makthavarna att stoppa huvudet i sanden, skriver Anders Wijkman och Johan Rockström som i en ny bok föreslår en rad radikala åtgärder."
"När regeringar och hushåll lever över sina finansiella tillgångar är sambanden enkla att förstå. Obalanserna i naturen är svårare att uppfatta. En orsak är bristerna i bokföringen. När tropiska skogar kalhuggs eller när haven dammsugs på fisk blir resultatet en pluspost i BNP-statistiken. Att naturkapitalet totalt sett förlorat i värde – och kanske aldrig återhämtar sig – redovisas ingenstans."

Bokens namn är: "Den stora förnekelsen".

2011-03-19

Norrmän borrar 5 000 meter ner - för fjärrvärme. Ny Teknik 20110316

Pilotanläggningen ska byggas i Oslo i anslutning till Hafslunds fjärrvärmeverk. När den står klar i slutet av nästa år ska den ge 5 MW fjärrvärme, men möjligheten finns att bygga ut den till 25 MW.

2011-03-17

Kall fusion: ”Det här måste man bejaka”

Energikatalysatorn, som demonstrerades för en inbjuden publik med vetenskapliga observatörer i januari, producerar värme genom en okänd reaktion. Apparatens reaktor laddas med nickelpulver i närvaro av hemliga katalysatorer, och trycksätts med vätgas. När apparaten ”tänds” genom värmning startar en reaktion som avger omkring 10 kilowatt värmeeffekt. Rossis hypotes är att det rör sig om en kärnreaktion där nickelkärnan tar upp en proton (atomkärnan i väte) och bildar koppar. Detta kan ses som ”kall fusion”.

Mycket intressant tycker jag!

2011-03-05

Elever vill lära om framtidens mat.

Årskurs tre på SP-programmet plus någon från NV-programmet, som undervisats av Bengt Koltman om hur matfrågan påverkas av klimatförändringarna, skall göra en redovisning som går ut på att upplysa Eksjös femteklassare om vikten av vad man ätet utifrån ett miljö och klimatperspektiv.

Miljöstrategen i Jönköping AB

Miljöstrategen startades 1995 av Jens Ottosson och Jörgen Johansson och företaget har kontor i Jönköping.
Vi är managementkonsulter och fokuserar på miljöfrågorna ur ett affärsutvecklingsperspektiv. Våra kunder finns främst i Jönköpings län, men vi utför uppdrag i hela Sverige.
Vår verksamhet kan delas in i tre huvudsakliga arbetsområden:

* Projektledning
* Utbildning
* Miljöledningssystem

2011-03-03

Vägen till havet. SVT 20110302.

Just nu bygger Brasilien och Peru "La Carretera Inter-Oceánica", vägen som skall gå från Amazonas sojafält, genom Anderna till Perus Stillahavs-kust. Vägen kantas av förhoppningar om ekonomisk utveckling av ett underutvecklat hörn av världen, men skapar också nya konflikter mellan primitiva indianstammar och skrupellösa lycksökare som drar fram längs vägbygget.

Men en väg öppnar också för lycksökare. Guldfyndigheterna i området Madre de Dios har varit kända i många år. Men det med vägen som invasionen har tagit verklig fart.

Peru är ett land med utbredd fattigdom och här finns en chans att tjäna pengar. Det är ett riktigt Klondyke, med barer, strippklubbar, kriminella och småhandlare.

Lars och Bo träffar guldgrävare som sliter hårt för liten penning och så möter dom kineserna som nu ska utvinna guld ur floden.

Nobelpristagare får sparken. SR 201100302

100 miljoner människor har i dag mikrolån hos olika banker. Men den glänsande nobelmedaljen har en baksida. Alltmer kritik har framförts mot skyhöga räntor. Många hamnar i skuldfällor i en pyramidliknande uppbyggnad där hela grupper står ansvariga om en person inte kan betala.

Tanken var (trodde man) god.

2011-03-01

Guld i gröna skogar. DN 20110301.

FN har utnämnt år 2011 till det internationella skogsåret, och livsmedels- och jordbruksorganisationen FAO har i samband med invigningsceremonin släppt en rapport om tillståndet i världens skogar.
En rapport som för övrigt borde lägga viss sordin på stämningen. För enligt FAO skövlas fortfarande mer skog än det växer till, om än i något långsammare takt än tidigare. I Brasilien och Indonesien avverkas tropisk skog alltjämt i hög takt, och på den australiska kontinenten har oväntat mycket skog gått förlorad i ihållande skogsbränder. I Kina och Indien, däremot, har andelen skogsbeklädd mark ökat något.
Miljöförstöring är inte bara en fråga om rara arter eller eterisk grönska. När mark eroderar och vatten fiskas ut förlorar människor livsuppehället. Konflikt och tumult följer, liksom storskalig migration och social oro. 2011 års tema inskränker sig inte heller till bark och mull, utan behandlar i förlängningen villkoren för mänsklig överlevnad. Den insikten borde, om ingen annan, leda till att internationella skogsåret får mer än symbolisk betydelse.

Bra Ledare i DN.