2011-01-07

Svenska forskare fann metanutsläpp. SVD 110107

I sjöars bottensediment bildas gasen metan, i en helt naturlig process. Gasen avges dels genom att läcka lite hela tiden, dels plötsligt i form av bubblor av metan. Det vanligaste sättet att undersöka hur stora utsläppen är har varit att mäta de som pågår hela tiden. Men då lyckas man bara fånga in cirka 10–20 procent av sötvattnets totala metanutsläpp.
En grupp svenska forskare har istället beräknat de plötsliga utsläppen, från metanbubblorna. Det sker snabbt. Uppåt 90 procent av en veckas utsläpp från en sjö kan komma på tio sekunder, säger David Bastviken vid Linköpings universitet, som är en av forskarna bakom studien som presenteras i dagens nummer av vetenskapstidskriften Science.
Precis som koldioxid är metan en växthusgas, det vill säga den har förmågan att fånga in värmestrålning från jordytan. Men den har ungefär 20 gånger större växthusverkan än koldioxid.
–Vi vet för lite om hur landskapet som helhet tar upp och avger växthusgaser. Hittills har skog och andra landmiljöer stått i fokus och det saknas mätsystem som fångar upp vattenmiljöernas påverkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar