2009-10-27

Från Vetenskapsmagasinet 20091027

Klimatförändringarna går enl. forskarna fortare än beräknat. Isen i arktis smälter fortare. Havsnivåerna stiger snabbare och utsläppen av växthusgaser ökar snabbare än man tidigare trodde.
Tvågradersmålet är troligen redan passerat och man förhandlar enl. detta program i själva verket om en temperaturökning på 3-4 eller t.o.m. 5 grader. För att nå 2-gradersmålet skulle EU:s utsläpp behöva minska 70 % inom 10 år och vara noll om 40 år.
Vad som också oroar forskarna är att risken för jordbävningar och vulkanutbrott kan öka när trycket på havsbottnen ökar p.g.a. den ökade havsnivån resp. att trycket på jordskorpan under de smältande glaciärerna minskar.
/Tord

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Som jämförelse kan nämnas att jordens medeltemperatur endast var fem grader lägre än det s.k. normala under istiden då havsnivån låg 120 m. under dagens.
    /(Lasse)/Tord

    SvaraRadera
  3. Från UNT.se 20091128: Trots ökning av växthus­gaser i atmosfären är deras inverkan på ­klimatet ringa jämfört med klimatets naturliga variation. Det är ändå bra om Klimatkonferensen kan enas om långsiktig strategi för jordens energiförsörjning. Det skriver PROFESSOR LENNART BENGTSSON.
    Det är inte heller mängden koldioxid i sig som är problemet utan dess inverkan på jordens strålningsbalans. Den är inte proportionell mot mängden koldioxid utan mot LOGARITMEN av koncentrationen. Trots att den totala ökningen av växthusgaser hittills motsvarar mer än tvåtredjedelar av en koldioxidfördubbling har temperaturen endast ökat med 0,7 grader Celsius på 100 år. De SENASTE TIO ÅREN HAR TEMPERATUREN LEGAT STILLA.
    Med motsvarande framtida klimateffekt skulle EN FÖRDUBBLING (motsvarande cirka 800 ppm = miljondelar) jämfört med nu­läget innebära en ytterligare temperaturökning på cirka EN grad. Givetvis kan inte detta tas som intäkt för att bagatellisera klimatproblemet, men bör ge lite perspektiv för den reflekterande läsaren.
    Detta är betydligt lägre än IPCC-scena­rierna och orsaken är inte känd. Den sannolika förklaringen är ökande antropogena AEROSOLUTSLÄPP men kan också bero på systematiska fel hos klimatmodellerna.
    (Fått tips om denna artikel av Lars Bern)
    Men det är väl inte sant att temperaturen legat stilla de senast tio åren?
    /Tord
    /Tord

    SvaraRadera