2012-03-29

PEFC Caring for our forests globally

PEFC is the world's largest forest certification organization.

An international non-profit, non-governmental organization dedicated to promoting sustainable forest management, the Programme for the Endorsement of Forest Certification is the certification system of choice for small forest owners.

Koldioxiden räddade jorden från överhettning. Ny Teknik 20120329

Solstormarna den 8 och 10 mars tillförde så mycket energi till jordens atmosfär att det skulle ha kunnat täcka New Yorks energibehov för de närmaste två åren, rapporterar Nasa. Lyckligtvis reflekterades 95 procent av energin bort av koldioxidmolekylerna.

– Atmosfären lyste upp som en julgran i infrarött, men så trädde jordens naturliga termostat in. CO2- och NO-molekyler reflekterade tillbaka 95 procent av energin till rymden.

Av värmen svällde atmosfären tillfälligt upp, på gott och ont. På gott genom att en hel del rymdskrot därigenom bromsades, tappade höjd och snart faller ner och brinner upp. På ont genom att satelliter i låga omloppsbanor nu fått se sin livslängd drastiskt minskad.

Vi kan se fram mot nya solstormar inom kort. Solaktiviteten varierar i elvaårscykler, och den väntas nå sitt maximum 2013.

Mer på Nasas webbsajt

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2012/22mar_saber/

2012-03-27

Klimatoro bland unga utbredd. SVD 20120327

Sju högstadiebarn av tio oroar sig för klimatförändringarna. Var fjärde tror att den globala uppvärmningen kommer att leda till jordens undergång. Samtidigt är barnen mer optimistiska om framtiden än vad deras föräldrar är, visar en ny undersökning.

Vad ska ni göra med resultatet av undersökningen?

– Vi har gjort en liten klimatskola som vi ska sprida i skolor och till familjer som kan användas som underlag för att ta upp frågan vid middagsbordet hemma.

De senaste fem åren har antalet anmälda skador till Trygg Hansa på grund av extremväder ökat med 50 procent.

2012-03-20

”Brytningen gör grön teknik smutsig” Ny Teknik 20120320

DEBATT. De sällsynta jordartsmetallerna spelar en allt större roll för den ”gröna” miljövänliga tekniken. De ingår bland annat i elbilarnas batterier och i vindsnurrornas turbiner. Men att utvinna dem är en lika skitig hantering som att bryta uran. Det skriver forskarna Mikael Höök och Hanna Vikström.

Lägre kostnader och mindre miljöhänsyn har skiftat över neodymutvinningen till Kina. I dagsläget står Kina för 95 procent av världsproduktionen och runt 50 procent kommer enbart från den svårt för-orenade staden Baotao. Försörjningssituationen överglänser OPEC-kartellens dominans på oljemarknaden.

Allt detta är i dagsläget den svarta grunden som vår ”gröna” energi vilar på. Även om man blundar för ”obehagliga” delar kvarstår problemen i praktiken. Det råder ingen tvekan om att både kärnkraft och vindkraft, precis som all annan energiutvinning, påverkar vår miljö negativt. Det är viktigt att inte fastna för ”förnybar energi” utan att tänka ett steg längre. Ska vi basera vår framtid på Kina som enda producent och neodym som ”grön” metall?

Första elbilspoolen med solel. Ny Teknik 20120319

Sex stycken helelektriska Nissan Leaf ingår i den nya elbilspoolen i Helsingborg som invigdes i helgen. Tre av dem får sina batterier påfyllda med solcellsel.

Öresundskraft och Move About visar upp väldigt positiva kalkyler för elbilar och bilpooler.

  1. Bilarna används många timmar per dygn i motsats till privabilar. En elbilspool beräknas ersätta 7-8 privatbilar.
  2. En elbil drar 1,6 kWh/mil jämfört med motsvarande bensinbil som drar 6,5 kWh/mil – alltså fyra gånger så energieffektiv.
  3. En solcellsanläggning som ersätter fossilt bränsle är betalt på 10 år, men har en teknisk livslängd på 40-50 år.
  4. Solcellstaket i Helsingborg är på 40 kvadratmeter och kostar 300 000 kronor att bygga. Det producerar 5 000 kWh per år vilket är tillräckligt med energi för att driva en Nissan Leaf i 3 125 mil, eller tre bilar med en årlig körsträcka på 1 000 mil.

2012-03-12

Trädet som hotar naturen. SVD 20120309

Oljepalmen är alla naturvänners fasa. Den är orsaken till att enorma arealer regnskog har huggits ned i Sydostasien. Men den är inte bara hemsk. Dilemmat är att den också har höjt levnadsstandarden för miljontals människor.

WWF förespråkar i stället att svenska importörer och konsumenter köper miljöcertifierad palmolja. Den får inte framställas på marker där regnskog avverkats efter 2005.

WWF vill också säkra de existerande nationalparkerna och reservaten, och skapa skogskorridorer mellan dem. Kanske kan detta rädda merparten av arterna.

2012-03-07

Naturgasen ska putsa upp Rostbältet . SVD 20120306

34 år har gått sedan nedläggningsbeskedet golvade Youngstown som ligger i det amerikanska Rostbältet. Slutligen börjar den forna stålstaden nu återigen ta sig upp på fötter. Men satsningen på naturgas tycks komma med en enorm baksida – jordbävningar.

Ohio är inte ensamt i USA om att just nu uppleva en större satsning på naturgas, eller mer specifikt utvinning av skiffergas. Det anses till och med råda något av en energiboom, inte minst i delstater som North Dakota, Ohio, Pennsylvania, Texas och West Virginia som lockar företagen med förmånliga villkor.


Utvinningen är dock kontroversiell. Flera undersökningar pekar på att satsningarna kommer med en enorm baksida, då man framför allt använder sig av fracking. Det är en engelsk term som innebär att man med våldsam kraft använder vatten, sand och kemikalier för att pressa gasen ur underjordiska skifferlager. Flera studier pekar på att just fracking kan leda till jordbävningar – något som också Youngstown har fått erfara.

2012-03-05

Inrätta nytt FN-organ för haven. SVD 20120305

Två tredjedelar av världens hav ligger utanför nationell jurisdiktion. Det utnyttjas av giriga, privata intressen som exploaterar haven allt hårdare. Miljöpartiet vill därför se ett nytt FN-organ med ansvar för världshaven, skriver Isabella Lövin och Åsa Romson.

Världen förbereder sig just nu inför årtiondets stora toppmöte om miljö- och utvecklingsfrågor. Riotoppmötet är det fjärde i sitt slag efter Stockholm 1972. Toppmötet ska utvärdera hur väl löften från tidigare möten har efterlevts. Tyvärr vet vi redan svaret: på de flesta punkter får världen icke godkänt.

En av punkterna gäller havsförvaltning. Haven täcker mer än 70 procent av planetens yta och utgör 99 procent av jordens biosfär. Två tredjedelar av världens fiskbestånd är kraftigt överexploaterade med svåra konsekvenser, inte bara för den biologiska mångfalden och marina ekosystem, utan också för livsmedelssäkerhet i dag och i framtiden.

2012-03-01

Den kosmiska strålningen reglerar klimatet. Ny Teknik 20120229

Fakta Den kosmiska strålningen reglerar klimatet

Jordens magnetfält skyddar oss som sagt mot den kosmiska strålningen, men skyddet varierar i styrka över tid. När solen har många fläckar, solaktiviteten är hög, skickar solen ut moln av laddade partiklar som samverkar med det jordmagnetiska fältet och förstärker det. Det gör att en större del av den kosmiska strålningen då avlänkas. Enligt den danske astrofysikern Henrik Svensmark har detta en direkt inverkan på klimatet.
De kosmiska partiklarna fungerar som kondensationskärnor, säger Svensmark. Ju mer kosmisk strålning, desto mer molnbildning, vilket verkar avkylande på klimatet.
Summan av kardemumman är att i tider då solaktiviteten och antalet solfläckar är lågt har vi mer kosmisk strålning och svalare klimat än när solaktiviteten är hög. Ju fler solfläckar desto varmare blir det på jorden.