2014-06-26

Han lagrar solenergin i källaren

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3834215.ece

Allt fler tyskar lagrar sin solenergi i batterier. Därmed ökar de sitt eloberoende, och kan också spara pengar. Statliga bidrag ger skjuts åt utvecklingen.

.....
Den typiska kunden är en villa­ägare eller en företagare med solceller på taket.
– När vi började sälja våra energilager var kunderna bara intresserade av backup och oberoende. Nu har vi pressat priset så att det också blir lönsamt, säger Benjamin Schott.
Priset för ett batterilager på 4,5 kWh har nyligen sänkts till motsvarande 55 000 kronor. Med bidrag blir priset omkring 39 000 kronor.
– Därmed öppnar sig en massmarknad, inte bara i Tyskland, säger Benjamin Schott och berättar att Sonnenbatterie har försäljning i flera europeiska länder och är på väg in i USA.

”Satsa på koldioxidlagring i Östersjön”

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3834667.ece

DEBATT. Koldioxidavskiljning och lagring, CCS, är väsentligt för Sveriges framtida klimatneutralitet. Och det bör göras i Östersjöregionen, anser Per Arne Nilsson, projektledare Bastor och Lars B Johansson, miljöchef Eforsk.

....
Vi har belyst ovan att processindustrin med klimatfrågan står inför stora utmaningar. Få länder har växthusgasutsläpp som i Sverige, där tung, tillverkande industri med global konkurrens, står för cirka 30 procent av totalen. Det är skäl nog att bygga inhemsk kompetens kring CCS. Rätt hanterat kan positionen med skogsråvara och en stark skogsindustri ge möjligheter till industriell utveckling, som ett resultat av skärpta utsläppskrav.
Samtidigt finns i landet betydande akademisk kompetens, inom CCS-relaterad forskning och utveckling. Genom att samla aktörerna i gemensamma projekt, läggs grunden för synergier och högre effektivitet inom innovationsarbetet. En samlad satsning kan också göra Sverige mer attraktivt för utländska forskare och för internationella forskningssamarbeten.

Per Arne Nilsson, konsult och projektledare Bastor
Lars B Johansson, professor i miljöteknik och miljöchef Elforsk

Så kunde vi ha sluppit klimatkrisen

http://www.svd.se/kultur/understrecket/sa-kunde-vi-ha-sluppit-klimatkrisen_3689900.svd


...de två franska miljöhistorikerna Christophe Bonneuils och Jean- Baptiste Fressozs bok Händelsen antropocen: Jorden, historien och vi (L’Evenément anthropocène: La Terre, l’histoire et nous, Seuil 2013). ...


Vi befinner oss i en ny geologisk epok – antropocen. Människan har blivit en naturkraft som rubbar naturens livsuppehållande funktioner och hotar sin egen överlevnad. I en ny bok lyfts historiska perspektiv på en kris som kunde ha undvikits.

...
Boken erbjuder också ett alternativ till den gängse tolkningen av samtidens kris. Enligt den naturvetenskapliga historien om antropocen har vi efter århundraden av slumrande omedvetenhet först alldeles nyligen kommit till insikt om vårt beroende av jordens livsuppehållande system. Därmed kan vi börja agera mer ansvarsfullt.
Men enligt Fressoz och Bonneuil visar historien närmast det motsatta. Miljöförståndet och kritiken fanns där hela tiden, parallellt med förstörelsen. Eftersom problemet inte varit okunskap så kan vi inte heller sätta vårt hopp till en allena saliggörande teknisk lösning. Svaret på hur vi kan överleva i antropocen kommer inte att komma från vetenskapen.....

2014-06-13

Vetenskapsförnekare och antika astronomer

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article3831730.ece

Att folk förr trott att jorden är platt är knappast förvånande. Förvånande är i stället att människor redan under forntiden visste bättre, och insåg att jorden cirklar runt solen.

Det besynnerliga är inte att vetenskapen går framåt. Det besynnerliga är att det alltid finns folk som styvnackat vägrar att tro på dess slutsatser.
Det kan finnas en rad olika anledningar till en fientlig attityd till obekväma fakta. Det kan handla om politik, dogmatisk religion, personligt agg, ren dumhet eller – sist men inte minst – ekonomiska motiv.
En av de mer färgstarka vetenskapsförnekarna under senare tid hette Charles K Johnson och ledde från 1976 till sin död det illustra sällskapet Flat Earth Society.......


2014-06-04

Solar Roadways Get $750,000 For Bigger Prototype; Maybe It's Not So Crazy After All

http://www.treehugger.com/cars/solar-roadways-get-750000-for-bigger-prototype-maybe-its-not-so-crazy-after-all.html
...According to Brusaw's calculations, installing solar panels in the approximately 28,000 miles of paved surfaces in the lower 48 states would generate about three times more electricity than U.S. citizens use each year....

2014-06-03

Krisen på Påskön ( The Easter Island Crisis)

https://www.youtube.com/watch?v=C2C2uElYo-k

Bra animerad film av Mattias Gordon

Obama sätter press på kolkraften.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3830643.ece

USAs president Obama har lagt fram en plan för hur utsläppen från landets 600 stora kolkraftverk ska reduceras.

...
Enligt planen, som administreras av naturvårdsverket EPA ska koldioxidutsläppen minska 30 procent under 2005 års utsläppsnivåer till 2030.
En sidoeffekt ska bli att utsläppen av partiklar, kväveoxid och svaveldioxid minskar med 25 procent.
Genom minskade negativa hälsoeffekter ska samhället spara 93 miljarder dollar. Dessutom ska konsumenterna kunna minska sina utgifter för el med 8 procent tack vare industrins ökade vilja att energieffektivisera....