2013-02-28

Climate Change ‘Causes Wild Weather’ February 28, 2013

http://www.truthdig.com/report/item/climate_change_causes_wild_weather_20130228#
LONDON—The cause of much of the recent extreme weather across the world is climate change triggered by human activities, scientists say.

The Earth has experienced a range of severe regional weather extremes in recent years, including the heat waves of 2011 in the US and 2010 in Russia, a year that also brought the unprecedented Pakistan floods.

Behind these distinct events, though, there is a common physical cause, according to a team at the Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), Germany.

2013-02-24

SERO. Sveriges Energiföreningars RiksOrganistion

http://www.sero.se/sida50.html
Det finns dock en lösning på problematiken markvård - energianvändning - klimat.
Det är kolfastläggning med träkol, dvs man plöjer ned träkol i marken på samma sätt som indianerna i Amazonas gjorde under flera tusen år för att skapa bördiga odlingsjordar, så kallad terra preta av den annars näringsfattiga marken. Dessa jordar har fortfarande en närmast paradisisk bördighet eftersom de håller både vatten och näring till växterna.
Kommentar: Läs denna artikel av Lars Hylander

Land grabbing for biofuels must stop. Grain. 20130221

http://www.grain.org/article/entries/4653-land-grabbing-for-biofuels-must-stop
Predictions are that global demand for biofuels will hit 172 billion litres by 2020, up from 81 billion litres in 2008.5 At current production levels, that would mean an additional 40 million hectares of land would have to be converted to growing crops for biofuel.6 Put another way, it would require 1096 land grabs the size of the Addax Bioenergy project in Sierra Leone.7

2013-02-22

Jättesatsning på elbilar. Ny Terknik 20130222

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3644352.ece
I ett nytt nät som täcker hela Estland är det aldrig längre än 60 km till en laddstation för elbilar där en full tank kostar 20 kronor.
Betalar gör man med ett speciellt kort eller via mobilen. För kunderna finns olika betalmodeller. Betalar man en månadsavgift på motsvarande 85 kronor kostar "full tank" 50 kronor. För 250 kr/månad får man tanka gratis upp till 150 kWh. Därefter kostar varje laddning tio kronor.
För att ytterligare stödja övergången till eldrift kan de som köper en elbil få ett statligt stöd på upp till 150 000 kronor och den som vill skaffa en egen laddare vid bostaden kan få ett bidrag på 8 500 kronor
Kommentar: Tänk om detta kunde ske i hela EU!

2013-02-20

Standardized Product Definition and Product Testing Guidelines for Biochar

http://www.biochar-international.org/sites/default/files/Guidelines_for_Biochar_That_Is_Used_in_Soil_Final.pdf
 



 

Standardized Product Definition and Product Testing Guidelines for Biochar That Is






Used in Soil are intended to be revised and updated as the science and body of





knowledge surrounding biochar continues to evolve. Please ensure that you are using

the most up-to-date version found on the website of the International Biochar Initiative

Guidelines for the Development and Testing of Pyrolysis Plants

http://www.biochar-international.org/sites/default/files/IBI-Pyrolysis-Plant-Guidelines.pdf
This document was produced to assist in the development and testing of small pyrolysis
plants and provides advice on equipment design and testing as well as the specification
and testing of the biochar product.

Elbussen laddas trådlöst från vägen. Ny Teknik 20130219

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3641816.ece
Staden Gumi i Sydkorea blir först i världen med att erbjuda trådlös laddning av batterier i elfordon från vanliga gator. Det skriver Sydkoreas främsta tekniska högskola Korea Advanced Institute of Science and Technology, Kaist, i ett pressmeddelande.

2013-02-19

Det onda kom till Twilight. SVD 20111106

I jakten på kol förstörs en av världens mäktigaste naturtillgångar. Notan för att spränga bort bergstopparna av Appalacherna är hög. Invånarna drabbas av sjukdomar, byar rivs och i landskapet uppstår sår som aldrig läks.

2013-02-16

Klimathotet driver teknisk utveckling, Ny Teknik 20130213

Ett norskt forskarteam har visat att uppvärmningen av atmosfären inte går lika snabbt nu som under 1990-talet. Då bidrog naturliga klimatvariationer till att toppa hastigheten på temperaturökningarna.
Professor Terje Berntsen vid Oslo universitet anser att det ger oss mer tid att hitta nya lösningar för att klara vårt behov av energi. IPCC har tidigare sagt att till år 2020 måste de totala utsläppen som människan orsakar minska. Om Berntsens forskning håller så är det inte lika bråttom.
 
/Denna artikel av Susanna Baltscheffsky ger visst hopp frö framtiden./Tord

2013-02-11

Cornucopia?

http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/vad-kan-konsekvenserna-av-peak-oil-och.html
Alliansregimen vill tydligen inte lägga ut Finansdepartementets beställda rapport som förnekar att det skulle bli några som helst problem pga peak oil. Kan man inte läsa rapporten kan man ju inte heller bemöta och kritisera den, utan får nöja sig med Norengs debattartikel hos Schibsted/SvD.
Peak oil-förnekare brukar kalla peak oil-realister för domedagsprofeter och att vi tror på jordens undergång, vilket förstås är helt fel. Det är möjligt att förnekarna ser alla förändringar från dagens status quo som jordens undergång, vilket är enda förklaringen jag kan se. Att som Noreng påstå att minskad tillgång till de 83% av mänsklighetens använda energi som de fossila bränslena utgör (peak oil, peak gas och peak coal) inte skulle orsaka några problem är inte bara naivt, det är förstås så dumt att endast en ekonom skulle kunna påstå något sådant.
Istället för att påstå att jorden går under för att priset på olja och energi går upp, samt tillgången minskar så kan vi istället seriöst diskutera vad effekterna kan bli.
Kommentar: Mycket intressant blogg./Tord

2013-02-10

Är det här framtidsplanet? Ny Teknik 20130207

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3633447.ece
Den franska industridesignern Daphnis Fournier har lanserat en idé om ett "ekologiskt flygplan". Hans koncept går ut på att hänga ett flygplan under en strömlinjeformad heliumfylld ballong som på ovansidan är försedd med solceller.
Hans skisser visar en 65 meter lång flygfarkost med plats för omkring 300 passagerare och drivs av fyra elektriskt drivna turbiner som ska ge en fart på över tusen km/h. Tanken är att farkosten för det mesta ska flyga ovanför molnen för att ta tillvara så mycket solenergi som möjligt.

2013-02-06

USA på god väg att nå klimatmål. DN 20130202

http://www.dn.se/ekonomi/usa-pa-god-vag-att-na-klimatmal
I smband med det havererade klimatmötet i Köpenhamn 2009 lade USA fram en nationell plan för utsläppsnedskärningar: Till 2020 skulle utsläppen av växthusgaser minska med 17 procent jämfört med nivån 2005. Målet är på god väg att uppnås.
Energianvändningen har effektiviserats, andelen kol i energimixen har minskat från 22 till 18 procent, och även oljeanvändningen har minskat. Samtidigt har naturgas (främst skiffergas) ökat starkt, liksom förnyelsebara energikällor som vind- och solkraft.
FN:s klimatmöten har hittills inte lyckats nå fram till ett globalt avtal om utsläppsnedskärningar, men i samband med mötena i Köpenamn, Cancun, Durban och Doha har över 90 länder utlovat nationella mål för minskningar. Bland dessa är Barack Obamas 17-procentsmål mindre ambitiöst än exempelvis EU:s och Sveriges.
Sammantagna är de 90 ländernas löften inte tillräckliga för att nå ner till den nivå FN anser nödvändig för att klara en temperaturökning på högst två grader. De globala utsläppen ligger i dag 14 procent högre än den nivå FN:s miljöorgan Unep menar att vi bör nå ner till 2020 för att klara tvågradersmålet.
Kommentar: Frågan är om skiffergas verkligen minskar utsläppen eftersom det kravs stora energimängder för att utvinna skiffergas. /Tord

2013-02-02

Siani

http://www.siani.se/about_siani/about-siani
SIANI is a free membership-network whose mission it is to lay the knowledge foundation for more informed debate and policy-making in the Swedish agriculture and international development sector.

2013-02-01

Sparar el i betongkula på havsbotten. Ny Teknik 20130201

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3628157.ece
Pumparna tömmer kulorna på vatten och fortsätter pumpa till nära vakuum har uppnåtts. För att få tillbaka strömmen vänds processen, vatten under högt tryck strömmar tillbaka och pumparna fungerar som generatorer. 80 procent av strömmen som användes vid tömningen får man åter på så vis.