2011-04-29

Till kamp mot klimatförnekarna. (Ny Teknik 20110420)

Tidigare europaparlamentarikern Anders Wijkman och naturresursforskaren Johan Rockström går till hårt angrepp mot klimatförnekarna i en ny bok.

Men är situationen verkligen så prekär som det sägs? Det finns ju en del så kallade oberoende forskare som påstår att klimatproblemen inte existerar, att det bara handlar om naturliga variationer. Tänk om det är de som har rätt?

– Nej, tyvärr, säger Anders Wijkman och Johan Rockström när de presenterar sin nya bok ”Den stora förnekelsen” på KSLA – Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. De tillägger att de själva gärna hade sett att miljölarmen var överdrivna, men att allt tyder på att situationen faktiskt är ännu värre än vad FNs klimatpanel IPCC säger i sina rapporter.

2011-04-26

Plötsligt kan datorn spara 30 procent el. (Ny Teknik 20110426)

Med enkla medel kan bärbara datorer spara 30 procent el, tipsar datorbranschen inför hotande elbrist i Japan.

Fujitsu kommer i slutet av maj att distribuera ett program som kopplar bort bärbara datorer från elnätet när förbrukningen är som störst. Användarna blir då hänvisade till batteriet. Under natten när efterfrågan på el minskar laddas batteriet.

Toshiba har levererat ett liknande program till företagskunder sedan 2005, men det måste aktiveras för att träda i funktion.

Nec har sålt ett energisparprogram sedan 2009 som kan minska elförbrukningen med 30 procent.

Microsofts japanska gren meddelar att elförbrukningen kan minskas mellan 20 och 30 procent i en pc bara genom att aktivera de energisparfunktioner som finns inbyggda i operativsystemet Windows.

Kommentar: Nöden är uppfinningarnas moder!
/Tord

Vetenskap i förvirringens tjänst. Lt nr 16, 2011

Merchants of doubt
How a handful of scientists obstructed the truth on issues from tobacco smoke to global warming

»Merchants of doubt« handlar om hur några vetenskapsmän genom att skapa förvirring försenat åtgärder inom så pass olika områden som rökning och global uppvärmning. Dessa vetenskapsmän är »merchants of doubt«. Ofta rör det sig om samma personer. De har satt i system att sprida tvivel och fördröja att staten griper in och reglerar.
Varför har dessa vetenskapsmän systematiskt motarbetat vetenskapliga fakta? Författarna – Naomi Oreskes, professor i vetenskapshistoria, och Erik M Conway – tror att orsaken är en skräck för det dåtida sovjetiska samhället. De politiskt konservativa vetenskapsmännen var rädda för statliga, allomfattande regleringar. De såg på miljövänner som »gröna utanpå men röda inuti«.

En av USA:s mest framgångsrika pr-firmor lade fast strategin: Vetenskapsmännen skulle skapa ovisshet, och industrin skulle finansiera ännu mer forskning som ifrågasatte vetenskapligt belagda fakta. Kunskapen om att rökning var farlig hade funnits länge. På 1930-talet hade tyska vetenskapsmän visat att rökning leder till lungcancer, och den nazistiska regeringen initierade antirökkampanjer. 1986 hade USA:s motsvarighet till Socialstyrelsen uttalat att även passiv rökning var skadlig. Men tobaksföretagen arbetade metodiskt. De lyckades påverka medierna och skapa intryck av att de bevisade farorna var överdrivna och till och med osanna.

Och vad gjorde journalisterna? De gick direkt i fällan. Naomi Oreskes och Erik M Conway är mycket kritiska mot medierna. Journalisterna gör inte sin hemläxa.
Nu dröjde det ända till 2006 innan en federal domare fastslog att tobaksindustrin använt sig av en brottslig strategi.
En orsak till att medierna gav så pass stort utrymme till dessa vetenskapsmän är »The fairness doctrine«

2011-04-20

Klimatförändringarna kanske viktigaste frågan. LT nr 50 2010

Klimatförändringarnas hälsoaspekter är kanske den viktigaste frågan för World Medical Association, enligt Dana W Hanson, till nyligen president för World Medical Association och inbjuden gästtalare vid fullmäktigemötet.
Av alla observatörer vid klimatmötet i Köpenhamn 2009 representerade 90 procent industrin. Mycket få representanter för hälsa och hälso- och sjukvård fick observatörsstatus, berättade han.

Kärnkraft knappast koldioxidfri. SVD 20110311

Sv. D. 9. 3. 11 - Stig Tegle, Stockholm

Kärnkraft knappast koldioxidfri
1 kilo kärnbränsle kräver brytning av cirka 1,5 miljoner ton malm.
Kärnkraften släpper ut växthusgaser. Det är således inte korrekt att hävda att kärnkraft ger tillgång till koldioxidfri elförsörjning. Ett kärnkraftverk som producerar el släpper inte ut några växthusgaser men det gör däremot brytning och produktion av det kärnbränsle som är förutsättningen för elproduktionen.
Den isotop som utgör kärnbränslet finns i oerhört små mängder i uranmalmen vilket innebär att enorma mängder berg måste grävas fram och krossas för att få fram kärnbränsle. 1 kilo kärnbränsle kräver brytning av cirka 1,5 miljoner ton malm vilket motsvarar krossning av en jättekub berg med 80 meters sidor! Det kan jämföras med tornet i Stockholms stadshus som är cirka 100 meter högt. De svenska kärnkraftverken förbrukar cirka 225 ton kärnbränsle per år vilket innebär att gigantiska gruvhål - och landskapsförstörelse - uppstår i de länder där uranbrytningen sker enbart för att försörja svensk kärnkraftproduktion med bränsle.
En sådan enorm bergkrossning kräver mycket energi i form av maskiner och transporter som i sin tur släpper ut växthusgaser. För varje MWh el som kärnkraften producerar släpps det ut cirka 40 kilo koldioxid i atmosfären. De svenska kärnkraftverken producerar cirka 60 TWh el per år vilket innebär att de bidrar till utsläpp av växthusgaser i världen motsvarande 2400 tusen ton koldioxid varje år. Det är mer än vad alla raffinaderier i Sverige släpper ut och fem gånger mer än det svenska inrikesflygets årliga utsläpp.
I jämförelse med el producerad av kol, olja och fossilgas innebär elproduktion från kärnkraftverk minst utsläpp av växthusgaser per MWh. Men inte lika med noll. Och det finns ingen automatik - vare sig i Sverige, EU eller världen i övrigt - som innebär att el från ny kärnkraft ersätter kol- eller oljebaserad elproduktion.

Kol – det verkliga skälet till panik. SVD 20110329

Det finns en energikälla som gör platser obeboeliga för människor och djur, som riskerar att skapa massdöd, krig och folkförflyttningar. Dess utsläpp blåser till Sverige och förgiftar mat. En ledtråd: Det är inte kärnkraft.

Kina använder mest kol i världen. Varje år dör lågt räknat 2000–3000 arbetare i olyckor i landets kolgruvor. Miljoner andra har fått dödliga arbetssjukdomar som silikos.

Svavelutsläpp från kolkraftverk har beräknats orsaka 400000 för tidiga dödsfall per år, bara i Kina. Kolbränning släpper ut kvicksilver. Det sprids sedan över jorden. På Färöarna finns ingen industri som använder kvicksilver. Ändå har barnen där blivit mätbart mindre intelligentare. Anledningen är fisken de äter. Kvicksilver från Kinas kolindustri når även Sverige och tas upp i exempelvis gös, abborre och tonfisk. Det sprids sedan till spädbarn med modersmjölken.

Nu till det riktigt allvarliga: Koleldning är den största bidragaren till växthuseffekten. Ett allt mer extremt väder leder till katastrofer, ökenutbredning och klimatflyktingar. Risken med växthuseffekten är förstörelse i massiv skala och konflikter, säger Nicholas Stern, författare till rapporten om de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringar. Det var kol det.

”Kärnkraft är den enda energikällan som kan producera samma kvalitet av elektricitet i liknande omfattning på medellång och lång sikt.” säger Jonathan Sinton, ledande Kinaspecialist vid International Energy Agency i Paris till New York Times. Kina planerar att bygga 50 reaktorer. Trots att det är mer än resten av världen sammanlagt planerar kommer kärnkraft inte att stå för mer än 6 procent av energin 2020. Kol kommer att fortsätta att vara Kinas dominerande energikälla. Landet fortsätter att dra ifrån som största utsläppare av växthusgaser. Men när EU:s energikommissionär Günther Oettinger använde ordet ”apokalyps” så handlade det ändå om kärnkraft. Liknande hysteriska uttalanden gjorde att jodtabletter sålde slut i Sverige, helt i onödan.

Solens värme fixar droppar till de törstiga. Ny Teknik 20110323

Det rör sig om en kondenseringsteknik som ligger till grund för de två produkterna Airwaterdry, som är ett luftavfuktningssystem, och Airwaterwell, som utvinner dricksvatten ur luften. Kondenseringstekniken är värmedriven och planen är att utnyttja solenergi till Airwaterwell för att framställa dricksvatten även på platser där eltillgången är snål. Båda produkterna kan köras på elektricitet, men el är bara aktuellt för avfuktningen.
Tusentals kubikmeter vatten kan produceras varje dygn utan driftskostnad enligt artikeln

2011-04-08

Gen som ger multiresistens spridd i New Delhis stadsmiljö. Läkartidningen. 2011-04-07.

Antibiotikaresistensgenen NDM-1 finns i avlopps- och dricksvatten i New Delhi, enligt forskning som publiceras i Lancet Infectious Diseases i dag. I avloppsproven hittades också 14 olika bakteriestammar som bar på NDM-1-genen. I 11 av dem har man aldrig tidigare sett genen.

– Vi kan lämna problembeskrivningen, nu vet vi att det är bråttom. Världen har varit stillastående när det gäller denna fråga i så många år. Nu måste vi lämna gammalt tänkande, och nya lösningar måste till. Det första är att vi måste få ett kraftfullt globalt ledarskap genom ett internationellt övervakningssystem via FN för att kunna följa utvecklingen med antibiotikaresistens. Det andra är att få till ett internationellt konsortium mellan läkemedelsföretag och offentliga instanser för att främja forskning så att vi får fram nya antibiotika, säger Otto Cars.

2011-04-05

ARALSJÖN Författat av Christina Ritzl, 2005

Fram till 1991 var Aralsjön ett Sovjetiskt innanhav, men i dag delas den av två självständiga f.d. Sovjetrepubliker; Kazakstan i norr och Uzbekistan i söder.
Aralsjön får sitt vatten från två stora floder som heter Syr-Darja och Amu-Darja. Dessa floder flyter genom flera olika länder. Amu-Darja är gränsflod mellan Afghanistan och Tadzjikistan och Uzbekistan. Även ökenlandet Turkmenistan försörjs till stora delar av vatten från denna flod. Syr-Darja flyter genom en bördig dal där tre länder möts; Uzbekistan, Tadzjikistan och Krigisistan.

Sjön som försvann Aralsjön. Aftonbladet 20110405.

Aralsjön i Centralasien håller på att torka ut.
FN:s generalsekreterare flög i dag över resterna av den forna sjön.
– Det är helt klart en av de värsta miljökatastroferna i världen, säger Ban Ki-moon.
Nu kräver han en lösning.

Aralsjön var tidigare världens fjärde största sjö.

Men 90 procent av sjön har torkat ut, bland annat som följd av en massiv konstbevattning av ris- och bomullsfält i området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nu uppmanar han ledarna i Centralasien att sätta övriga oenigheter åt sidan för att fokusera på miljökatastrofen. Generalsekreteraren lovar också FN:s stöd i frågan.

Men samarbetet förhindras av meningsskiljaktigheter kring vem som har rätt till det vatten som finns och hur vattnet ska användas.

2011-04-02

Cradle to Cradle (C2C)

Cradle Net är ett tvärsektoriellt nätverk bestående av ett 100-tal formgivare, producenter, kemister, arkitekter, eko-strateger m fl som arbetar för att tillämpa och sprida information om cirkulär ekonomi grundat i konceptet Cradle to Cradle (C2C), i Sverige och över världen.

Cradle to Cradle

William McDonough's book, written with his colleague, the German chemist Michael Braungart, is a manifesto calling for the transformation of human industry through ecologically intelligent design.

Tanken är således att nya ting alltid använder begagnat som råvara

2011-04-01

En mäktig oroskälla. DN 2008-04-27

NILENS DELTA, KUNSKAPSKANALEN 20.00. Från rymden avtecknar sig den gröna triangeln skarpt mot den omgivande öknen. Inom dess sidor lever 40 miljoner människor. Nu står Nilendeltat, deras plats på jorden, inför flera allvarliga hot.

Ett av resultaten har blivit att 30 av 47 arter av matfisk som har funnits utanför Alexandria har försvunnit på drygt 40 år. Fiskare, hamnarbetare, ishandlare och auktionsförrättare har mist sina jobb i takt med att havet blivit allt mindre rikt på näring. Tjuvfisket är utbrett och polisen skriver dagligen ut flera hundra böteslappar till fiskare som använder nät med för små maskor. Men fiskarna har inget val. Ska deras familjer överleva så återstår bara att fiska olagligt för att över huvud taget få någon fångst.

För många har fiskodlingar blivit den sista möjligheten att utöva sitt yrke. Men vattnet som används i dem är så förorenat av industriutsläpp att fisken inte går att exportera utan enbart får användas för konsumtion inom landet. Ingen annan vill ha den.