2010-10-29

Snåla lyxkvarter i Malmö

Målet är att både stadsrad- och flerfamiljhusen ska bli 50 procent mer energieffektiva än de uniqhus som Skanska hittills byggt.
/Tord

SIS startar standardiseringsprojekt om grön IT. Från Miljörapporten 20101028.

Kan smarta IT-lösningar minska ett företags samlade miljöpåverkan?

Arbetet har precis inletts och entusiasmen är stor. Vi har redan fått in en grupp företag och formerat en teknisk kommitté. Målsättningen är att ha en färdig standard inom två år, säger Marcus Ihre, projektledare på SIS Swedish Standards Institute, till MiljöRapporten Direkt.

/Tord

Motståndet mot vindkraft växer. Ny Teknik 20101028.

Motståndet mot vindkraft är nu så omfattande att det jämförs med kärnkraftsopinionen för drygt 30 år sedan. Nu drar motståndarna igång en kampanj med slagordet ”Vindkraft – nej tack”.

Det finns en sak som behöver utredas tycker jag: Hur mycket CO2 släpps ut i samband med byggnationen. Det gäller t.ex. utsläpp från den använda cementen samt utsläpp i samband med bygge av kraftledningar och vägar.
/Tord

2010-10-28

Naturskövlingen bör få prislapp. SVD 20101020.

"Naturskövlingen och utarmningen av jordens biologiska mångfald kostar världens länder enorma summor årligen - men räknas aldrig in i nationalräkenskaperna. En ny internationell rapport, som presenterades vid ett FN-möte i Japan i dag, föreslår nu att företag och länder börjar ta med förstöringen i sina beräkningar."

Enl. FN-rapporten (TEEB) är prislappen uppemot 30000 miljarder kronor per år (SVD 20101025)

/Tord

2010-10-20

Biogas av kospill årets uppfinning. Ny Tekink 20101019

"Per-Olof Karlsson från Norrbotten får årets uppfinnarpris Skapa på 300 000 kronor. Han får priset för en maskin som renar biogas så att den kan användas som fordonsgas."
"Han får priset för ett nytt enkelt och energisnålt sätt att uppgradera gas från rötning av till exempel kogödsel till fordonsgas. Därmed blir det möjligt även för enskilda bönder att producera fordonsbränsle på den egna gården."
"Metoden bygger på att koldioxiden löser sig i vatten när trycket i gasen höjs och Biosling klarar detta utan stora, energikrävande kompressorer."
"Efter färden genom slangvindan har metanhalten ökat från ungefär 65 procent till 94 procent. Samtidigt har gasen renats från oönskat svavel och kväve."
"Den färdiga fordonsgasen komprimeras, lagras i gasflaskor och kan sedan användas för att driva exempelvis gårdens traktorer."
/Tord

2010-10-19

Ny plan ska rädda jordens arter, (Nagoya)

En ny räddningsplan för jordens ekosystem och arter kan bli verklighet inom kort. Planen ska antas vid ett toppmöte inom ramen för FN:s mångfaldskonvention i Nagoya i Japan 18-29 oktober.

Se också Convention on biological diversity (CBD) som antogs 1992 (http://www.cbd.int/convention/).
/Tord

One_Tonne_Life

“One Tonne Life” is a project in which A-hus, Vattenfall, Volvo Cars and other partners will create a climate-smart household. A selected couple with young children will try to meet the low carbon dioxide target yet at the same time live a normal life. They will be helped in a variety of ways, not least with a climate-smart house featuring solar cells on the roof that are used to recharge the electric car parked in the driveway.

ICA och Siemens är också med i projektet. (Se http://www.cisionwire.se/vattenfall/ica-och-siemens-in-i--one-tonne-life--hjalper-familjen-jaga-koldioxidutslapp46494)
/Tord

2010-10-18

"Vi måste agera nu - risken är oacceptabel" Ny Teknik 20101013

"Kanske har Björnbom och Ribbing rätt. Kanske går det bra. Kanske får vi inget möte på den enkelriktade vägen. Men för många av oss är det att ta oacceptabelt stora risker med vår framtid. Vi vill inte köra mot enkelriktat och chansa. Därför bör vi vidta åtgärder mot klimatförändringar nu.

För övrigt kan man notera att den studie Björnbom och Ribbing hänvisar till inte alls drar de slutsatser som Björnbom och Ribbing drar."

Göran Finnveden Professor, Miljö­strategisk analys KTH.

/Tord

2010-10-13

Cittaslow - det goda livet.

Det glokala samhället

Cittaslow är ett internationellt nätverk av små städer med en lokal identitet i en global värld.
Vi värnar om lokala råvaror och produkter med hög kvalitet samt arbetar för en hållbar utveckling i balans och harmoni.
- Det goda livet.

Eva berättade om Cittaslow på mötet 20101012.
/Tord

Det dubbelgröna bränslet. Forskning och framsteg 72010.

"Framtidens biobränsle kan komma att produceras av mikroalger i avloppsvatten eller i någon avlägsen öken. Algerna tar koldioxid direkt ur luften och levererar råolja. Runt om i världen satsas nu enorma summor på att hitta de bästa algerna och produktionsmetoderna."
Denna art. ref. av Lasse Svensson på klimatmötet 20101012.
/Tord

2010-10-11

Havens nya monsterturbin.( Ny Teknik 20101006)

Den världsberömda brittiska ingenjörsfirman Arup har tillsammans med arkitektbyrån Grimshaw konstruerat ett helt nytt vindkraftverk som är flera gånger kraftfullare än dagen och inte liknar någonting annat – Aerogenerator X.
/Tord

2010-10-05

FN behöver ny klimatformel

"Idag startar ett möte i kine- siska Tianjin, där delegater ska ta nya steg för att baxa in förhandlingarna i någon slags färdriktning igen. I november-december hålls FN:s årliga möte under klimatkonventionen i Cancun, Mexiko. Nu är tongångarna inför Tianjinmötet att peka på gemensamma nämnare klimatförhandlingarna istället för de stora och välkända motsättningarna."

"Det är också värt att notera att Kina står värd för ett av FN:s officiella klimatmöten för första gången. Det signalerar att Kina, som står för en fjärdedel av utsläppen, tar allvarligt på problematiken och vill vara en ansvarstagande nation i världssamfundet."
/Tord

2010-10-01

Svenska professorer ifrågasätter FN-rapport. Ny teknik 20100929

"I en vetenskaplig artikel publicerad i Journal of Geophysical Research redovisas en ny metod för att med satelliter uppskatta hur känsligt klimatet är för koldioxid. FN anger i sin senaste rapport att för varje fördubbling av halten koldioxid i atmosfären stiger temperaturen med 2,1-4,4 C. De nya satellitmätningarna ger dock ett värde på 0,6 C."
"Resultatet gäller visserligen endast en period på tretton år, men metoden är ett viktigt framsteg för klimatforskningen."

Kommentar: Tretton år är ju verkligen ingen lång observationstid!